Uppdatering angående 3:12-utredningen

Nyligen presenterades den s.k. 3:12-utredningen ”Förenkla och förbättra!” (SOU 2024:36). Syftet med utredningen har bland annat varit att undersöka hur reglerna kan förenklas och förbättras och att finna en balans i regelverket som skapar enkla och enhetliga regler. Utredningen omfattas av 800 sidor och finns att ladda ned via regeringens hemsida.

För den som istället vill ha en sammanfattning över de viktigare punkterna kommer den här.

Kommittén föreslår i betänkandet bland annat:

  • En ny modell för beräkning av gränsbeloppet/utdelningsutrymmet som bland annat innebär att dagens förenklingsregel och huvudregel ersätts med en gemensam regel och där beräkningen i stället ska göras med hjälp av ett grundbelopp. Grundbeloppet föreslås att uppgå till fyra inkomstbasbelopp (304 800 kr under 2024). Fördelningen ska ske i proportion till ägd andel.
  • Lönerna kommer även fortsatt att ligga till grund för beräkningen. Det s.k. löneuttagskravet och kapitalandelskravet (4 %) för att beräkna det lönebaserade utrymmet förslås dock slopas. Vid beräkningen av löneunderlag görs ett avdrag från lönesumman om åtta inkomstbasbelopp(609 600 kr under 2024).
  • Den årliga uppräkningen av det sparade utdelningsutrymmet (som sker idag) förslås slopas. Tidigare sparade utrymmen behålls.
  • Ett gemensamt takbelopp förslås införas för både hur stor del av utdelning och kapitalvinst som maximalt får tas upp i inkomstslaget tjänst. Det gemensamma takbeloppet föreslås uppgå till 90 inkomstbasbelopp.
  • Att syskonkretsen (inklusive syskons make och barn) inte längre ska betraktas som närstående.
  • Att nuvarande karenstid om 5 år (vid bedömningen av hur länge en andel ska anses kvalificerad efter att en andelsägare har slutat att vara verksam i betydande omfattning i företaget) kortas med ett år, dvs karenstiden förslås uppgå till 4 år.
  • Utomståenderegeln föreslås kodifieras så att det är tydligt att det krävs att utomstående ägande om just 30 procent.

Vad händer nu?
Kommitténs förslag skickas nu på ut remiss till utvalda instanser, varav vår branschorganisation (FAR) är en. Sedan väntar en eventuell lagrådshantering innan en proposition läggs till riksdagen för beslut om lagändring. Det är alltså stor risk/chans att utredningens förslag ändras på vägen varför man bör vara försiktig med att agera utifrån detta förslag redan nu.

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2026.

För det fall ni har frågor kring det nu liggande förslaget och vilka effekter det kan få för dig eller ditt bolag är ni givetvis välkomna att kontakta oss på Frejs!

3:12-utredningen

Den 31 maj presenteras den efterlängtade 3:12-utredningen.

Utredningen har pågått sedan maj 2022 och har längs vägen fått olika direktiv att beakta.

Huvudsyftet med utredningen är att föreslå förenklingar och förbättringar, som ska underlätta för små och medelstora företag att växa och attrahera kapital.

Utredningen har bl.a. fått i uppdrag att analysera och föreslå ändringar som kan förenkla reglerna för ägarskiften, både mellan närstående och personal, samt att se över beräkningen av löneunderlag vid andelsbyte. Utredningen ska även titta på hur 3:12-reglerna kan förändras för att göra kvalificerade personaloptioner mer förmånliga.

Vi vill med detta utskick kort meddela att vi på Frejs kommer att återkomma med sammanfattning/analys när utredningens förslag har presenterats. Som vanligt är det viktig att beakta att det är just en utredning. Det är därmed inte säkert att utredningens slutsatser delas av lagstiftaren, eller att deras förslag kommer att genomföras.

Om ni redan nu vill höra av er och diskutera hur detta kan komma att påverka just er, är ni självklart välkomna att höra av er direkt till er kontaktperson på Frejs.

Undvik kostnadsränta på skattekontot!

Undvik kostnadsränta på skattekontot

För den som får en kvarskatt på över 30 000 kr utgår en kostnadsränta om 5 %, som beräknas redan från och med den 13 februari 2024. För att undvika att betala denna, är det alltså hög tid att agera.

Vi tänker att detta t ex kan beröra den som har tagit en utdelning från sitt bolag eller den som har sålt aktier eller en bostad med vinst under 2023. Om så är fallet för dig, rekommenderar vi att du gör en s.k. fyllnadsinbetalning för att undvika kostnadsränta på skattekontot. Tänk på att ränta även utgår för bolag som har skatt att betala!

En sådan extra inbetalning ska vara inbetald på skattekontot senast den 12 februari 2024. Tilläggas kan, att intäktsräntan på skattekontot idag är 2,25 % (insatta medel ger alltså viss effekt).

Om du har några tankar eller funderingar eller önskar vår hjälp att beräkna kvarskattens storlek – välkommen att kontakta oss på Frejs!

Viktiga datum under december månad 2023

Frejs hjälper dig att hålla reda på viktiga datum för dig och ditt företag under december månad 2023.

 

Read more

Viktiga datum under november månad 2023

Frejs hjälper dig att hålla reda på viktiga datum för dig och ditt företag under november månad 2023.

 

Read more